7 TIPS INFÖR KURSSTART

Det jag tycker har varit det tuffaste under dessa 2,5 år på högskolan är omställningen vid kursstart. Man ska med ganska tvära kast ställa om sig och vara redo för att efter endast en helg börja läsa och lära sig om någonting helt annat.
 
Under vår utbildning har det pendlat ganska mycket med otroligt olika (till innehållet) kurser och på grund av våra tre inriktningar har vi också varierat mellan samläsnings- och inriktningskurser ganska ofta. Vi textare har i inriktningskurserna ofta ett ganska slappt schema med föreläsningar mellan 09.15-12.00 ungefär 3/5 dagar i veckan. Vilket, till skillnad från samläsningskurserna som innebär föreläsningar varje dag från 09.00-16.00, är en ganska stor omställning. Och efter ett halvår med slappa textkurs-scheman (bortsett från praktiken) så är det nu dags för en sådan omställning igen. Den nästnäst sista kursen som startade idag heter Forskningsprocesser och kommer nog vara minst lika tråkig som den låter, men ack så viktig tror jag. Men för att komma in i ett helt nytt tänk och någonstans hitta orken att helt plötsligt vara i skolan varje dag krävs lite planering från den egna individens sida. Jag tänkte därför lista mina 6 bästa tips för omställningen vid kursstart: 
 
  1. Diskutera gärna med äldre studenter innan kursstart och fråga hur de upplevde kursen, vad de hade för uppgifter och om de har några tips. Även fast du har full fokus på annat får du lite insyn och blir någorlunda förberedd för vad som komma skall! 

  2. Sätt dig, direkt efter kursstart och upprop, och läs igenom PM:et för kursen noggrant. Kolla igenom lärandemålen och ta reda på vad som förväntas av dig under kursens gång! Utnyttja PM:et, det finns för din skull!

  3. Kolla igenom schemat och skapa en planering. Det ger dig struktur och någonting att luta dig tillbaka på när någonting känns tufft. Är det grupparbete? Sätt dig med gruppkompisarna och skapa ett arbetsschema för kursen. Titta ofta tillbaka på detta schema och se till att ni håller planeringen! 

  4. Börja redan på måndagen att läsa lite kurslitteratur. Skjut inte upp det! Du behöver inte läsa från pärm till pärm det första du gör, utan snarare en liten skumläsning som sätter dig in i ämnet.

  5. Har du frågor? Se till att maila kursansvarig direkt så att du kan lugna nerverna. 

  6. Det sämsta man kan göra, som jag själv gör ungefär hela tiden, är att gå in med en negativ inställning. Det gör dig omotiverad och trött redan innan kursen har startat. Se till att tänka positivt: att kursen kommer vara jättegivande, att den är superviktig eller att du äntligen får lära dig någonting du hittills har saknat i utbildningen!
 
Det första jag gjorde när jag kom hem var att koka mig en stor kopp te, fixa lite lunch bestående av gurka och tonfisk och sedan bockade jag av nummer 2-4 på min lilla tipslista. Nu känner jag mig lite mer insatt i kursen och tror att den kommer ge så mycket bra att tänka på inför exjobbet som bara är runt hörnet. 👌🏼
 
Nu är det bara 20 veckor, 3 kurser varav 1 exjobb kvar tills jag tar examen – hur sjukt?!

 
 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback